Bachelor eller Master i hest?!

Writtle College er en liten skole i forhold til andre universitet i England, med bare 2500 heltids studenter, hvorav 500stk bor på skolens ”campus”. Skolen ligger ca 40 minutter nordøst for London i Writtle Village, og er omgitt av grønne enger og nydelige hus og hager. Writtle er opprinnelig en landbruksskole men tilbyr idag utdanning innen hagedesign, gartner, floristri, interiørdesign, hest, landbruk, smådyr, og business management.

Hesteutdanning med mangfold

Innen hest finnes det en rekke alternativ å velge mellom. Man kan studere ren hestelinje, hest og business, avl og stutteri, eller heste-vitenskap (science). Første året har alle hestelinjene de samme fagene. De åtte grunnleggende fagene gir en innføring i bl.a. anatomi, ernæring, ridning, avl og management.

Andre året blir det litt mer valg, man har da fire obligatoriske fag og velger de resterende fire. De fire faste fagene varierer avhengig av hvilken hestelinje man har valgt. Det kan være; Foretningsøkonomi, forskningsmetoder, avl og stutteri, ridning og undervisning og unghest produksjon. Blant valgfagene finner man; dyreadferd, business, karriere utvikling, vokst og utvikling (hest), sport og trenings fysiologi (hest), gress-vitenskap og produksjon, språkvalg, Konkurranse ernæring og metabolisme (hest).

Siste året har man ett til tre faste fag (avhenging av hvilken linje man går), i det inngår hallårs-oppgaven (bacheloroppgaven), som du selv velger tema på. Valgene siste året består blant annet av; Atferd og velvære, alternative terapier, CAD (Computer Aided Design), avls systemer, foringsteknologi, mikrobiologi og immunologi, hestesportsmedisin, internasjonal handel, språkvalg, rytter prestasjon, sports og treningspsykologi. For å få en mastergrad i hest trenger man bare et år til etter bachelorgraden, altså fire år til sammen. Mastergraden består av et stort studium/research (hovedoppgave) innenfor et område du selv velger.

Skolen har en sosial og vennlig atmosfære, klassene er relativt små med fem-50 elever i hver. I praktiske fag som ridning og lab blir man delt i mindre grupper. Med så små klasser blir det bra og uformell kontakt mellom elever og lærere. Lærerne på skolen er for øvrig veldig godt kvalifisert. To av dem er rådgivere for Storbrittanias Olympiske hestelag. Veiledning, tilrettelegning og hjelp for de som ønsker det er høyt prioritert. Skoledagen er relativt kort, med 1-2 dager fri i uka andre og tredjeåret. På skolens campus finner du en skolebar med ulike arrangement, tema party å sportskvelder hver uke. Treningsstudio, sportslag (rytter, fotball, rugby, klatring, mountain biking osv), kantine og et lite kapell er andre fasiliteter på campus. Det finnes alltid aktiviteter på gang for den som er interessert. Skoleåret begynner i oktober og avsluttes med et sommerball i midten av juni.

Første uke ”Freshers Week” er fullpakket med bli-kjennt aktiviteter og avsluttes med et ”Freshers Ball” på fredagen. Juleferien er tre uker og startes med et vinterball.Etter første semester og eksamen på slutten av Januar er det en uke fri. Siste ferien er påske og den er også 3 uker lang. Førsteåret er det vanlig at man bor på skolen, da kan man velge mellom enkeltrom med dusj og do, dobbeltrom med dusj og do, enkeltrom med vask, eller bare enkeltrom der man deler dusj og do med flere andre. Når man bor på skolen er maten inkludert i prisen, det serveres mat 3 ganger for dagen i kantina. Ellers har hvert internat kjøkken/ ”common room” på hver etasje og et lite skap til hver å ha maten sin i.

Writtle College er godkjent av lånekassen, så man får full støtte derfra. Lånekassen har i tillegg en ordning for utenlandsstudenter der 1/3 av lånet blir slettet hvis man består eksamen siste året. For norske Writtle studenter betyr dette at 140 000,- av lånet blir slettet etter endt utdanning og man sitter igjen med rundt 300 000,- i lån og som en av de få i landet med en bachelorgrad i hest. Det er relativt lett å komme inn på skolen, man trenger gjennomsnittskarakter 3 og litt relevant erfaring. Men det vil ikke dermed si at studiet er lett. Dette er en bachelor på lik linje med hvilken som helst annen bachelor. For å få støtte fra lånekassen må man ha generell studiekompetanse. For deg som har lyst til å besøke skolen ligger den 30 minutter fra flyplassen (Stansted), og man kan fly med Ryanair og Norwegian fra Midt og Sør-Norge. Har du lyst til å vite mer om Writtle College kan du gå inn på skolens hjemmeside: www.writtle.ac.uk

Jeg er agent for skolen og hjelper de som er interessert med informasjon, søknad osv. Ta kontakt hvis du lurer på noe. info@hestebente.com eller mob: 41540903.